Muzika

Prve moje muzičke ambicije bile su vezane za klasičnu muziku.Slušajući svetski priznate violiniste Jašu Hajfeca i Jehudi Menjuhina, poželeo sam da jednog dana i sam postanem priznati virtuoz, mada sam tokom vremena uvideo da svaki čovek koji želi da dostigne maksimum umeća u poslu koji je izabrao, mora da se potpuno posveti tome zadatku.Talenat je preduslov, ali bez kontinuiranog i dobro programiranog rada, sve ambicije padaju u vodu.
Kasnije sam se zaljubio u džez i pop muziku. Trudio sam se da sviram kao džez-pop majstor Helmut Zaharijas, i tom cilju sam se skoro sasvim približio u svojoj 18 godini, kada sam zbog uspešnog oponašanja pomenutog nemačkog violiniste dobio skraćeno ime Zahar.
Sve što znam o narodnoj muzici, poneo sam iz detinjstva.Živeći u Loznici, malom podrinjskom mestu između Bosne, Mačve i Srbije, upijao sam u sebe TAJNE NARODNOG MELOSA slušajući crnomanjaste potomke slavnih familija Cicvarića i Amzića , najvećih i najpoznatijih muzičkih familija u staroj Srbiji. Znanje o narodnoj muzici sam dogradio učestvujući povremeno ili stalno u orkestrima Carevca, Radeta Jašarevića i drugih velikana muzičke folklorne scene.U orkestru ‚‚Ivo Lola Ribar‚‚ koji sam preuzeo i uspešno vodio posle odlaska Miodraga Jašarevića-Bata Radeta, naučio sam uz pomoć i redovnog ili vanrednog muzičkog opismenjavanja u prestižnim muzičkim instutucijama i veštinu komponovanja, aranžiranja i interpretacije u muzičkoj umeznosti, te sam uz pomoć talenta i neobuzdane mašte, sa podjednakim uspehom komponovao dela iz svih rodova muzike, uključujući, filmsku muziku, mjuzikle, i simfonijske komade , dakle sve osim opere, koja mi se uvek činila arhaičnom formom, vrstom muzike koju poštujem, ali ne želim njome da se bavim.

  • Dela koja je publika prepoznala i prihvatila su BROJNA ALI NAVODIM PRIMERA RADI SAMO SLEDEĆE:
  • u narodnoj muzici: Ivanova Korita, Svilen Konac (obrada i tekst) Vidovdan, Neznanka, Vino Točim a Vino ne pijem, Zbog tebe mome ubava,Čekaj me,Srbijo, majko. Stvorio sam super zvezdu tzv. Lepu Brenu sa serijom šaljivih pesama koje su preživele pedesetak godina popularnosti- svi znaju pesme -Duge Noge, Dama iz Londona, Čačak, Mile voli disko, Jedan dan života itd…
  • u Džezu sam uspešno pokazao kako se naše poznate melodije mogu izvoditi i u džez stilu- svojim prvim instrumentalnim Cd-om
  •  ‚‚Majstori violine ‚‚
  • u POP MUZICI. dva puta sam pobedio na najprestižnijem festivalu u Budvi u obe konkurencije, seniorskoj i omladinskoj pesmama kao što je Anka Kotoranka i druige, a u Kvarneru- HJrvatskom festivalu za najboilju inostranu pesmu pobedio sam pesmom -Krila Anđela u izviđenju dotle anonimne pevačice Andrijane Božović.Komponovao sam za Doris Dragović,Mikija Jevremovića, Čobija,i niz drugih pop pevača oko stotinu veoma originalnih kompozicija koje se slućaju i dan danas.
  • Napisao sam scenario i muziku za prvi srpski mjuzikl ‚‚Dnevnik Snova‚‚ uzimajući pesmu Laze Kostića-‚‚ Santa Marija De la Salute ‚‚ kao inspiraciju za ljubavnu priči uzmedju ostarelog pesnika i lepotice , bogate Lenke Dunđerski.

NAJVEĆI USPEH, MOJ LIČNI I SRPSKE MUZIKE UOPŠTE, BILO JE IZVOĐENJE MOJIH KLASIČNIH DELA POSVEĆENOJ OMLADISNKOJ OLIMPIJADI U MOSKVI 1998 GODINE.Tom prilikom , na gala predstavi, uz učešće Ruske državne filharmonije RTV-A i solista Boljšog teatra
IZVEDEN JE KOMPLETNO MOJ AUTORSKI KONCERT OD DEVET NUMERA ,ZA RAZLIČITE SOLISTIČKE I VOKALNE IZVOĐAČE . NJIME NE SAMO DA JE OTVORENA OLIMPIJADA JEDNE STRANE I MOĆNE ZEMLJE- PO PRVI PUT U ISTORIJI OLIMPIZMA, VEČ JE USPEH BIO TAKAV DA SAM MNOGO GODINA KASNIJE OD RUSKE AKADEMIJE NAUKA ZA TAJ PODVIG NAGRADJEN VELIKOM POVELJOM ZAHVALNOSTI I PRIZNANJA RUSKE KULTURE.
MISLIM DA JE TAJNA MOJIH USPEHA NIJE SAMO U MOM TALENTU, VEĆ U ČVRSTOJ POVEZANOSTI SA TRADICIJOM SRPSKE DUHOVNE OSTAVŠTINE.JA DAKLE JEDNOSTAVNO PRATIM DUH SVOGA NARODA. OSTALO SU DETALJI !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>